L'encens i la carn

15, 16 d'abril 1995

"L'encens i la carn" (Teatre popular europeu dels segles XVI XVI), és un recull de cinc peces curtes alternades amb poemes i proses escrites per diferents autors de nacionalitats també diferents, les quals tenen unes constants de forma i contingut que evidencien un mateix tipus de societat, ja que participen d'una sèrie de cirscumstàncies historiques comunes: el naixement de les nacionalitats europees i de la burgesia de les ciutats. És una època de crisi i de contradiccions entre la noblesa feudal, els comerciants, els artesans i els pagesos.

Tots els documents literaris presentats són traduccions textuals; l'únic que ha estat sotmès a un procés d'adaptació és la farsa anglesa "Interludi de Johan Johan", segons diu al pròleg Feliu Formosa, responsable de la tria i traducció dels textos, aixi com de la redacció de llurs presentacions. La nostra posada en escena respecta gairebé integrament els textos d'aquesta edició en la seva globalitat. I dic "gairebé" perquè ens hem permés d'incloure un breu fragment de la "Disputa de l'ase" d'Anselm Turmeda -el llenguatge del qual hem actualitzat en lloc de la "Disputació d'en Buc amb son cavall", de la qual hem decidit de prescindir-ne, tot i els arguments que Formosa dóna a favor d'aquesta peça.


  • Jaume Figuera

  • Manel Pedraza, Jaume Figuera, Joan Brils, Josep Mª Roig, Josep Mª Martí, Mercè Viladrich, Xavier Burgués, Núria Sorribes, Josep Bertarn, Paquito Cifuentes, Marta Figuera, Antonieta Figuera, Teresa Vilanova, Jaume Vilanova, Amàlia Prados, Imma Guerrero Sónia Figuera, Núria Gregori, Abel Roig

  • Anna Baltral, Tere Torné, Dolors Ricart

  • Ricard Bertran
brochure image
brochure image
brochure image
FELIU FORMOSA (1934) és el poeta més brillant de la seva generació. La seva obra poètica, que es manté activa, va ser aplegada a _Darrere el vidre_ (2004). Com a prosista, és autor d'una sèrie de dietaris literaris de primer nivell. I ha excel·lit com a traductor (sobretot de l'alemany) en una carrera amplíssima i impecable. Ha estat sempre, com a docent o actor o director, un home de teatre.
Certament, el seu protagonista, en Buc, es caracteritza per una actitud d'afirmació d'individualisme pre-renaixentista, però aquest mateix tret el podem observar tanmateix, potser no tan explícit, en altres farses, les quals són, al meu entendre, més aprofitables per a l'escenificació, be no tenen el valor "literari" d'aquella. Aquest canvi, però, no afecta negativament el conjunt de l'obra, sinó més aviat el contrari, crec crec que col.labora donar més agilitat i ritme a tota l'acció. També, i per aquest motiu, hem decidit de retallar el parlament d'algún personatge, concretament el del Presentador i els de Zaccaroto de la peça de Ruzante
responsive priview
Fitxa

  • Teatredetics

  • Serafina Balasch, Montse Guerrero

  • Josep Mª Ros, Josep Castro, Albert Malet, Gilbert Bertran

  • Tonet Miralles, Joan Brils

  • Imma Guerrero, Rosa Domingo

  • Josefina Figuera
Direcció teatral / infinitament agraïts