Josep Guinovart

Fundació Privada Espai Guinovart
1995

Josep Guinovart i Jaume Figuera
inicien una sèrie de converses a partir de l’estrena de Ritual (desembre de 1995)

d’on neixerà una relació amistosa i un seguit de col·laboracions mútues entre la Companyia Teatredetics i l’Espai Guinovart d’Agramunt, amb la intenció de preservar, difondre i fomentar tant l’espai artístic com a univers guinovartià i generador d’art contemporani, com l’espai físic, Tnumarga, com a territori creatiu i font de creativitat.

1998.

La Companyia Teatredetics estrena La guitarra. Cuatro poemas, cinco espadas, seis doncellas a l’Espai Guinovart d'Agramunt,
amb motiu de la inauguració de l’exposició A Lorca que Josep Guinovart va fer en homenatge a l’universal poeta de Granada.
El mateix Josep Guinovart en va fer el cartell i el decorat en al·lusió a la Barraca, la companyia de teatre de Federico García Lorca.

La guitarra. Cuatro poemas, cinco espadas, seis doncellas
1999

Josep Guinovart realitza una sèrie de cartells i una llarga catifa pintada per a l’espectacle Ritual, representat per la Companyia Teatredetics a la plaça del Mercat d’Agramunt amb motiu del 5è aniversari de l’Espai Guinovart d'Agramunt , i posteriorment presentat a la 21a Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega i a la 5a edició de Mediterrània, Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional de Manresa.

2000

La Companyia Teatredetics estrena a Agramunt l’espectacle A Viladot, in memoriam , amb motiu de la inauguració de l’exposició col·lectiva organitzada per l’Espai Guinovart en memòria del poeta de Riella, el qual fou posteriorment presentat a la 5a edició de Mediterrània, Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional de Manresa i a la 22a Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega.

2002. La Companyia Teatredetics

estrena l’espectacle Mutis en l'incomparable marc de l'Espai Guinovart d'Agramunt amb motiu de l'exposició Converses de l’artista Serafina Balasch Puig.

2003.

La Companyia Teatredetics estrena a Agramunt l’espectacle Tnumarga a Guinovart, pinzell del poble, amb motiu del 75è anniversari de l’artista i com a acte de clausura de l’Any Guinovart.

2006

Josep Guinovart obsequia la Companyia Teatredetics amb un cartell sorpresa per a l’espectacle Tnumarga, els colors de la memòria, inspirat en una part de l’obra de Josep Guinovart vinculada amb Agramunt i estrenat oficialment a la 9a edició de Mediterrània, Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional de Manresa.

2008 Jaume Figuera, director de la Companyia Teatredetics, col·labora en el disseny artístic de l‘Itinerari Guinovartià, amb motiu dels actes del primer Homenatge Pòstum a Josep Guinovart, dirigits per Carles Santos

i organitzats conjuntament per la Fundació Espai Guinovart i l’Ajuntament d’Agramunt, amb la participació del mateix Carles Santos, Maria elena Roqué, Humberto Spíndola, Dolors Ricart, Coral d’Avui, Claudia Schneider i Anna Guixé. La Companyia Teatredetics hi presenta Poema de recapte amb simfonia de samfaina. De Tnumarga a Guinovart, pinzell del poble, obrer de l’art, un espectacle teatral itinerant creat per Jaume Figuera i produït per la Companyia Teatredetics en col·laboració amb la Companyia Carles Santos (coordinació artística i música original del mateix compositor, capgrossos de Mariaelena Roqué i direcció coreogràfica de Montse Colomé) i l’acompanyament musical de les cobles Jovenívola, Quatre Vents i Riella d’Agramunt.

Els pianos d’en Guino

L’acció de Carlos Santos consistí en una gran escultura elaborada a base de pianos de desguàs amuntegats en una estructura que recordava les construccions castelleres i que a la vegada era com una gran falla que quedà instal·lada a la Plaça del Mercat dies abans de l’homenatge, i que fou públicament incinerada com si d’una pira funerària es tractés, el dissabte dia 13 de desembre de 2008. “Dotze pianos per vint-i-quatre imatges creades per ell”, diu Carles Santos en un poema explicatiu de l’acció on fa referència a la carpeta El pianista, que conté dotze estampes digitals creades per Josep Guinovart i presentades l’any 2006 en homenatge a Carles Santos.

Ulls negres de dona lluna

Des del balcó de l’Espai, els Ulls negres de dona lluna de Mariaelena Roqué, que vestien l’actriu mezzosoprano Claudia Schneider, observaven amatents com el foc i el fum transformaven la fesomia dels pianos, mentre es fonien amb la música de Carles Santos.

Poema de recapte amb simfonia de samfaina. De Tnumarga a Guinovart, pinzell del poble, obrer de l’art

És un petit espectacle poèticovisual ideat per Jaume Figuera en homenatge a Josep Guinovart, Fill de Tnumarga (topònim invertit d’Agramunt), amb motiu del primer aniversari de la mort del pintor. Un espectacle produït i interpretat per la Companyia Teatredetics en col·laboració amb la Companyia Carles Santos i l’acompanyament musical de les cobles Jovenívola, Quatre Vents i Riella d’Agramunt. És un petit homenatge a Josep Guinovart i la seva obra, amb la qual ens sentim més que honorats: pel seu valor estètic i cultural, per la seva dimensió ètica i social, pel seu compromís amb la Natura i el seu lligam a la terra de Tnumarga, amb els seus camps, que canvien de fesomia i de colors en funció de l’època de l’any, i la seva gastronomia, basada en els productes de la terra, el pebrot, l'albergínia, l'oli, la farina i el blat; i també el seu vincle amb el mar, representat amb l'arengada i la sal, l'horitzó, l'infinit, la pau i el pinzell sucat de color blau.

Altar a Guinovart

A la mateixa plaça, sota els porxos de l’Ajuntament, Humberto Spíndola instal·là un Altar de Muertos dedicat al pintor i realitzat segons les pautes de la més pura tradició mexicana, actualitzada per un dels més importants artistes mexicans contemporanis i amic personal de Josep Guinovart. L’Altar de Muertos és l’element entorn del qual gira la celebració del Dia dels Difunts a Mèxic (el nostre Tots Sants). La tradició, allà, és que les families construeixin aquests altars en homenatge als seus difunts i que els amics, parents i coneguts hi contribueixin espontàniament amb les seves ofrenes.

Guinovartés el nom de Guinovart

Des de la plaça de l'Esglèsia, el seguici encapçalat pels actors de la Companyia Teatredetics coninua fins la plaça Mercadal, Carles Santos juntament amb la Coral d'Avui i la solista Anna Guixè, dirigides per Dolors Ricard, i la mezzosoprano Claudia Schneider interpretaren diferents composicions musicals creades especialment per l'ocassió. Un moment de l’acuació de Carles Santos amb la Coral d’Avui cantant damunt de l’enorme cua de piano disenyada pel mateix compositor especialment per a l’ocasió.

Pessics blancs de dona lluna

Allà mateix, Mariaelena Roqué presentà els seus Pessics blancs de dona lluna, un vestit comestible elaborat a base de torrons d’Agramunt, amb la col·laboració del mestre torronaire agramuntí Fèlix Valero i de la paperera artesana Victòria Rabal. El vestit, custodiat en tot moment pels actors de la Companyia Teatredetics, el lluïa la mezzosoprano Claudia Schneider qui, acompanyada al piano per Carles Santos i les veus de la Coral d’Avui, interpretà una nova composició a partir d’una lletra construïda amb títols d’obres de Josep Guinovart.

Itinerari Guinovartià
Direcció teatral / infinitament agraïts